De wondere wereld van 3D audio, we zitten er middenin

In het verleden hebben we een transitie meegemaakt van mono- naar stereo-geluid, daarna van stereo- naar surround-geluid. Als gevolg van de komst van smartphones en smartspeakers zijn we zelfs weer terug gegaan naar mono-geluid. Vandaag de dag zien we een enorme opmars van de volgende stap in die transitie: 3D audio. De wondere wereld van 3D audio, een spannende golf van ontwikkelingen die nog een lange weg heeft te gaan. We zitten er middenin! In dit artikel leg ik je precies uit wat 3D audio is. Je hebt misschien wel eens gehoord van 8D audio. Ik zal je ook uitleggen wat dit is en waarom ik dit geen 3D audio noem.

Aan de hand van luistervoorbeelden gebaseerd op het nummer ‘October, Halfway July’ van A. Johanson laat ik je de verschillen horen tussen mono, stereo, binauraal en 3D. Je vindt de voorbeelden door het artikel verspreid.

Geschiedenis

Om 3D audio beter te kunnen begrijpen neem ik je kort mee door de geschiedenis van geluidsopnames en -reproductie. De geloofwaardigheid of ‘het gevoel van echtheid’ is iets wat telkens terug komt. Streven we naar echtheid, een natuurlijke weergave van geluid?

Mono, Stereo & Surround

In de negentiende eeuw werden de eerste audio-opnames gemaakt en in 1878 patenteerde Thomas Edison de fonograaf waarmee hij geluid kon opnemen. Al deze opnames waren mono, dat wil zeggen dat het geluid via één kanaal gaat. Daarmee komt al het geluid dat je opneemt en afspeelt uit één bron (speaker) terug.

Matthijs Koster © 2021

OK

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.